06/12/2022 af Lene Holm
Hvad er en god synsprøve for dig?
Ønsker du en hurtig synsprøve, eller en synsprøve, der går i dybden med de problematikker du har?
Jeg oplever ofte, at de mennesker, der kommer i Brillehûzet overraskes over vores grundighed i synsprøverne.
En synsprøve kan sagtens udføres hurtigt, men for os er det vigtigt at gå i dybden, så vi kan afdække alle de udfordringer du oplever med dit syn i dagligdagen, og ikke blot få et øjebliksbillede fra de 20 min du sidder i stolen.
Synsprøver er forskellige fra person til person, men der er især stor forskel på hvordan vi tager synsprøver på børn og voksne.
Når jeg møder et barn i synsprøverummet, så bruger jeg meget tid på at observere hvordan barnet bevæger sig. Tør barnet tale til mig? Er de sikre i deres svar, når jeg stiller spørgsmål? Hvad ser de? Hvordan bevæger deres øjne sig? Hvordan er deres kropsmotorik? Er den alderssvarende?
Synet udvikles via motorikken og motorikken udvikles i samarbejde med synet. Et barn vil derfor ofte være motorisk udfordret, hvis de i mange år har haft synsproblemer, og derfor kan simpel observation af et barn være enormt sigende i forbindelse med synsprøven.
Ved synsprøve hos en vokse observerer jeg også, men på en anden måde. Her ser jeg på om vedkommende blinker meget? Har de tåreflod? Hvordan ser øjet ud i spaltelampen?
Synsproblemer hos voksne kan skyldes mange ting. Det kan være tørre øjne, sygdom eller meget skærmarbejde. Det kan skyldes at samarbejdet mellem øjnene ikke er optimalt eller, at man simpelthen er nået en alder, hvor man har brug for hjælp til at læse de små bogstaver.
At se godt er meget andet end at se skarpt. Det handler også om hvordan du oplever din omverden og hvor god du er til at bedømme objekters placering i forskelligt lys og forskellige afstande.
Derfor stiller vi ofte en masse dybdegående spørgsmål, for at finde ud af præcis hvor problemet ligger, så vi er sikre på, at vi får taget de rigtige målinger.
Når vi møder tegn på at synet er ramt af sygdom eller uforklarlig synsnedsættelse (AMD, gråstær eller andet) henviser vi altid til øjenlægen.
For os er en god synsprøve, når du går derfra med den bedst mulige løsning til netop dit syn.
Neurooptometrist i Brillehûzet
Lene Holm